Gümrük müşavirliği, kanunların ön gördüğü kapsamlar dahilinde kurulabilen bir meslek dalıdır. Gümrük müşavirliği firması; sanayi, ihracat ve ithalat alanında çalışan firmalara, dış ticaret işlemlerinde müşavirlik hizmeti sunar. Yurtdışı işlemleri yürütmekle sorumlu olan gümrük müşavirleri, dolaylı temsilci olarak sorumludur. Bir malın, gümrük tarafından onay alması ve bazı işlemlerden geçmesi gerekiyorsa, gümrük müşavirliği bu konu ile ilgili belgeleri hazırlamak ve eşyayı hazır hale getirmek durumundadır.
Gümrük Müşavirliği Firması Ne İş Yapar?
Gümrük müşavirliğinin yaptığı işler kanunlarca belirlenen konulardan oluşur. Yurt dışı ile işlemlerinde firmaların ya da kişilerin gümrükleme işlemleri ile ilgilenen Gümrük müşavirliği, ürün ve mallarla ilgili gümrük mevzuatı kapsamında işlemleri başlatma ve sonuçlandırmakla görevlidir. İthalat ve ihracat firmaları ya da şahıslar, gümrük müşavirleri aracılığı ile tüm işlemleri kanunlar kapsamında gerçekleştirebilir.
Gümrük mevzuatı oldukça geniş bir alana sahip olduğu için ithalat ve ihracat işlemlerinde mutlaka gümrük müşavirlerinden yardım alınmalıdır. Gümrük müşavirleri firma ya da şahısları temsil ederek işlemleri yürütür. Müşterilerine gümrük mevzuatı, lojistik ve danışmanlık alanında yardımcı olan gümrük müşavirliği firmaları, eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işleme tabi tutulması ile ilgili faaliyetleri dolaylı temsil yolu ile takip eder.
Gümrük Müşavirinin Yetkileri ve Sorumlulukları Nelerdir?
Ticaret Bakanlığı tarafından tanınmış yetkiler çerçevesinde, gümrük idarelerinde gümrük rejimleri kapsamında işlemler yapan gümrük müşavirlerinin yetki ve sorumlulukları şu şekildedir:
• İlgili malları özelliklerine göre gümrük rejimine tabi tutar.
• İthalat vergilerini öder.
• İlgili mevzuatlar çerçevesinde bir malın ithalatı ile ilgili; fon ve stopaj gibi ek mali yükümlülükleri yerine getirir.
• Dış ticaret mevzuatı kapsamında izin ve belgelendirmeleri temin eder ve eşyayı teslim alır.
• Tüm işlemlerin takibini yapar.
Gümrük Müşavirliği Firması Nasıl Açılır?
Gümrük Müşavirleri, izin belgelerini aldıktan sonra gerekli belgeler ile şirket kuruluş ve tescil işlemlerini tamamlar. Gümrük müşavirleri mesleki çalışmalarını gerçek kişi olarak sürdürür. Aynı zamanda tüzel kişilik oluşturarak da faaliyetlerini sürdürebilir. Tüzel kişilik ortaklığı bulunan gümrük müşaviri, gerçek kişi olarak mesleki faaliyetlerini sürdüremez.
Gümrük müşavirleri tarafından kurulan tüzel kişiliklere müşavir yardımcıları ortak olabilir. Gümrük müşavir ve müşavir yardımcılarından başka kişiler, gümrük müşavirliği hizmeti verecek tüzel kişilere ortaklık yapamaz.
Agila Lojistik, Gümrük Müşavirliği hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için müşteri ilişkileri ekibimizle hemen iletişime geçebilirsiniz.