Lojistik Depolama Hizmetlerinde Hangi Teknolojiler Kullanılır?

Lojistik depolama hizmetleri; eşyaların ve ürünlerin geçici olarak depolandığı, yönetildiği ve organize edildiği süreçleri oluşturur. Lojistik sürecinin önemli bir adımı olan lojistik depolama; üretim, tedarik zinciri ve dağıtım sürecinin olmazsa olmazıdır. Lojistik depolama alanları tedarik aşamasında olan yük akışının düzenli ve güvenli şekilde gerçekleştirilmesinde kullanılır.

Lojistik depolama sistemleri günümüzde, otomasyon ve bilgi sistemleri teknolojileri ile desteklenir. Bu sistemler sayesinde envanter yönetimi, raf sistemi, veri toplama, etiketleme gibi işlemler daha kolay ve verimli bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Lojistik Depolama Hizmetlerinde Kullanılan Teknolojiler Nelerdir?

Depolana ürünlerin düzenlenmesi, envanter yönetimi, ürün takibi, depo düzen oluşturulması, siparişlerin toplanması ve sevkiyat gibi çeşitli faaliyetler, lojistik depolamanın en temel süreçlerdir. Bu süreçlerin daha verimli ve kolay gerçekleştirilebilmesi için yeni teknolojilerden yararlanılır.

  • Depo Yönetim Sistemi – WMS: Değişken müşteri ihtiyaçlarına hızlı yanıt verme, daha geniş yelpazede çözüm üretme ve sürekli gelişim göstermede kullanılan depo yönetim sistemiyle kullanılan her türlü arayüz, iletişimi kurabilme esnekliği sağlar.
  • Portal Uygulamaları: Portal uygulamaları ile müşteri ve lojistik depolama hizmeti sunan firmanın internet üzerinden eş zamanlı ve aynı bilgileri görebildiği ekranlar kullanılır. Anlık olarak izlenebilen şeffaf bir sistem sunan portal uygulamaları, müşterilerin kendi bünyesindeki diğer süreçleri anında planlayabilmesine fırsat sunar.
  • Otomatik Yükleme ve Boşaltma Sistemleri (ASRS): Bu robotik sistemler sayesinde yük, önceden tanımlı adrese depolanır ve istendiği zaman ürünü raftan alır. Böylece depolama alanlarının azalması, işçilik maliyetlerinin azalması, yükleme boşaltma operasyon sürelerinin azalması, hata risklerinin sıfıra indirgenmesi, adres etkinliği gibi avantajlar sağlanır.
  • Dikey Asansör Sistemleri: Her biri serbest hareket edebilen platformların istifleme aracı olarak kullanılmasına dayanan Lojistik depolama işlemlerinde kullanılan teknolojik Otomatik asansör sistemi, tepsilerin dikey olarak depolanmasını sağlar.
  • Işıklı Sipariş Toplama Sistemleri: Işıklı sipariş toplama sistemleri, Led ekranlar aracılığı ile toplanması gereken ürünlerin hangi adreste bulunduğunu, adresten ne kadar ürün toplanacağını personele gösterir. Üzerinde yer alan butonlar aracılığı ile toplama işlemiyle ilgili sonucun sisteme bildirmesi sağlanır.
  • Otomatik Ayrıştırma Sistemleri: Sipariş hazırlama ve iade elleçleme faaliyetlerinde, yoğun şekilde işçilik gereksinimi olur. Lojistik depolama süreçlerinde bu tip durumlarda, otomasyonel çözümlere ağırlık verilir. Farklı stoklama birimlerine hizmet vermek üzere tasarlanan otomatik ayrıştırma sistemleri, bu süreç yönetiminde oldukça etkindir.

Agila Lojistik, Lojistik depolama hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için müşteri ilişkileri ekibimizle hemen iletişime geçebilirsiniz.