Karayolu taşımacılığı operasyonları büyük bir titizlikle planlanmalıdır. Karayolu taşımacılığını gerçekleştiren firmalar, her taşımacılık yönteminin süreçleri ile özdeşleşmiş kendine özgü sistemler kullanır. Karayolu taşımacılığında, ürünün teslimat noktasına kadar takibinin yapılması ve sürücü ile interaktif bir sistem oluşturulması esastır.
İzin belgeleri çıkartılıp teslimat noktasına doğru yola çıkan mal ya da eşyalar, teslim noktasına ulaşana kadar sürücü ile irtibat halinde kalınır. Sürücünün ilgili yüklerin kontrolünün yapılacağı gümrük noktasına ulaşması sonrası, yükü teslim etmesi ile operasyon süreci tamamlanır. Karayolu taşımacılığı süreçleri bu kadarla sınırlı değildir. Bu aşamalar sırasında, uyulması gereken farklı operasyonel süreçler de vardır.
Karayolu Taşımacılığı Operasyonları Nelerdir?
Karayolu taşımacılığında, olasılıklar en iyi şekilde hesaplanmalı ve operasyon planlaması kusursuz şekilde gerçekleştirilmelidir.- Karayolu taşımacılığı yapan firma, ithalat ya da ihracat işlemi için araçlarının tüm donanımlarını hazır hale getirir.
- Araç durumu değerlendirildikten sonra konsolide ya da parsiyel olma durumuna göre planlama yapılır.
- Araç planlama işlemi sonrası nakliye bedeli hesaplanır.
- Yükler araca yüklenir.
- Yük ve araç bilgileri ilgili gümrük idaresine eksiksiz şekilde iletilir.
- İlgili gümrükte gerekli işlemler tamamlandıktan sonra araç yola çıkar.
- Taşımacılık firması, yol boyunca sürücü ile irtibat halinde kalır.
- Geçiş noktalarında ya da gümrük kapılarında yaşanabilecek olası sorunlar giderilir.
- Sürücü ilgili ürünün kontrolünün sağlandığı gümrük noktasına ulaşır ve yükü boşaltarak teslimatı tamamlar.