Intermodal Taşımacılıkta Hangi Taşıma Modları Kullanılır?

Intermodal taşımacılık, taşıma aracının değişmediği ve en az iki farklı taşımacılık modu kullanılarak gerçekleştirilen taşıma operasyonudur. Intermodal taşımacılıkta; havayolu, denizyolu, demiryolu ve karayolu modları kullanılır. Intermodal taşımacılık yapılırken, yüklerin bulunduğu taşıma araçları ya da konteynerlar değişmez. Yükler, sevkiyat başlangıç noktasında hangi taşıma aracına yüklendiyse, sevkiyat tamamlanana kadar aynı araçta kalır. Bu taşımacılık yönteminde değişen tek unsur, taşıma modudur.

Intermodal Taşımacılık Nasıl Yapılır? Hangi Taşıma Modları Kullanılır?

Intermodal taşımacılık; denizyolu, karayolu, havayolu ve demiryolu gibi taşımacılık modlarının birlikte kullanıldığı lojistik işlemidir. Havayolu ile başlayan ürün sevkiyatı belirli bir süre sonra demiryolu ile devam edebilir. Bu noktada, yüklerin taşındığı araç değiştirilmez. Intermodal taşımacılıkta kullanılan taşıma araçları; konteyner, treyler ya da vagonlardır. Intermodal taşımacılık havayolu, denizyolu, demiryolu ve karayolu modu ile gerçekleştirilebilir.

Intermodal taşımacılığı; yüklerin kara yolu ile limana getirilmesi, limandan direkt gemiye aktarılması, son olarak da trenler ile istenen varış noktasına ulaştırılması şeklinde de gerçekleştirilebilir. Bu aktarma işlemleri sırasında ürünlerin bulunduğu taşıma aracı, konteyner ya da treyler herhangi bir değişime uğramaz.

Intermodal taşımacılığı diğer taşımacılık yöntemlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri, yük üzerinde herhangi bir elleçleme olmaksızın farklı taşımacılık moduna geçilmesidir. Taşıma araçlarının değişmemesi, sevkiyat sırasında yüklerin güvenli bir biçimde korunmasını sağlar. Intermodal taşımacılık, sürdürülebilir taşımacılığın önemli bir parçası olarak ifade edilir.

Intermodal Taşımacılık Hangi Avantajları Sağlar?

Intermodal taşıma yönteminde, yüklerin transferi yerine sadece taşıma birimlerinin transferi yapılır. Karma bir taşıma yöntemi olarak da ifade edilen Intermodal lojistik, firmalara birbirinden farklı avantajlar sunar.

Intermodal taşımacılık avantajları;

  • Güvenli bir taşımacılık yöntemidir. Ürünlerin taşınması sırasında güvenliğinin korunması, yolculuk sırasında olumsuz olayların engellenmesi firmalar için çok önemlidir.
  • Taşıma operasyonu sırasında zaman ve maddi açıdan tasarruf sağlar.
  • Çevre dostu taşımacılık yöntemidir. Karbon salınımının azaltılması sebebi ile Intermodal taşımacılığın çevre dostu olduğu söylenebilir.
  • Ülkeler arası sınır kapılarında bekleme, trafik yoğunluğu ve zorlu hava koşulları gibi dış etkenlerden etkilenmez.
  • Çevreci olan bu taşımacılık yöntemi ile istenirse denizyolu, karayolu ve demiryolu aynı anda kullanılarak kombin oluşturulabilir.

Agila Lojistik, Intermodal Taşımacılık hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için müşteri ilişkileri ekibimizle hemen iletişime geçebilirsiniz.